Pierś z kurczaka z białą fasolką

Pierś z kurczaka z białą fasolką

Pierś z kurczaka z białą fasolką to małokaloryczne danie na bazie piersi kurczaka, białej fasolki i rukoli, doprawione pysznym sosem z oliwy z oliwek i cytryny z dodatkiem bazylii i czosnku. Pierś z kurczaka z białą fasolką można podać wraz z grzankami i mamy obiad jak znalazł.

pierś z kurczaka z białą fasolką

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
1 pierś z kurczaka
400 g białej fasolki z puszki
100 g rukoli
6 łyżek soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżka brązowego cukru
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w cienkie i nie za duże plastry. Można je lekko rozbić ubijakiem do mięsa.

W misce wymieszać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno posiekaną bazylię, brązowy cukier, oliwę z oliwek, dodać sól i pieprz do smaku.

Patelnię grillową rozgrzać i zgrillować na niej pierś z kurczaka po ok. 4-5 minut z każdej strony. Podczas grillowania wsmarować w mięso ok. 2/3 przygotowanego sosu.

Białą fasolkę odcedzić, przepłukać wodą. Rukolę umyć i osuszyć. Fasolkę i rukolę zmieszać i dodać do nich resztę sosu. Następnie dodać zgrillowaną pierś z kurczaka; wymieszać. Pierś z kurczaka z białą fasolką podawać od razu.

pierś z kurczaka z białą fasolką

Smacznego.


What are your thoughts?