Makaron z kiełbasą i fasolką

Makaron z kiełbasą i fasolką

Makaron z kiełbasą i fasolką to danie, które doda Wam energii, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy odczuwamy jej spadek. Makaron z kiełbasą przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób. Do tego dania użyłam makaronu gnocchetti, ale właściwie każdy rodzaj drobniejszego makaronu będzie się tu świetnie nadawał np. maccheroncini (krótkie rurki) czy też małe muszelki.

makaron z kiełbasą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 2-3 osób
Koszt: średni

Składniki:
200-220 g makaronu gnocchetti
350 g surowej kiełbasy (najlepiej włoskiej)
200 g białej fasolki w puszce (cannellini)
200 g fasolki borlotti w puszce
cebula według uznania
kilka łyżek oliwy z oliwek
opcjonalnie 4-5 łyżek białego wina
tarty parmezan
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Z kiełbasy zdjąć skórkę i pokroić ją na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, następnie dodać kawałki kiełbasy i smażyć przez około 5 minut dopóki nie zacznie się rumienić. Opcjonalnie polać 4-5 łyżkami białego wina i poczekać aż wyparuje.

Dodać wcześniej odcedzone i opłukane oba rodzaje fasolki i gotować kolejne 3-4 minuty.

Ugotowany makaron odcedzić i dodać na patelnię z kiełbasą i fasolkami, dodać sól i pieprz do smaku oraz drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Makaron z kiełbasą rozłożyć na talerze, posypać tartym parmezanem, udekorować listkami zielonej pietruszki i podawać.

Smacznego.


What are your thoughts?