Lasagne z sosem ragù

Lasagne z sosem ragù

Makaron lasagne z sosem ragù to jeden z najpopularniejszych przysmaków kuchni włoskiej. Jest to danie, które bardzo często gości na włoskich stołach. Istnieje wiele wariacji na przygotowanie tego dania. Co dom włoski, to inny przepis.

Mój przepis na lasagne z sosem ragù jest bardzo prosty. I chyba w tej prostocie kryje się jego tajemnica i to, że danie to zawsze w całości znika ze stołu.

Trudność: średnie
Czas przygotowania: 30 minut + około 1 godziny gotowanie sosu (we Włoszech mówi się, że im dłużej gotujemy sos ragù, tym nasza lazania jest lepsza) + pieczenie około 30 minut.
Porcja dla 4 -6 osób (prostokątne naczynie żaroodporne o wymiarach około 24×30 cm)
Koszt: średni

Składniki:
250 g 12 arkuszy świeżego makaronu lasagne lub 24 arkusze suchego*
400 g mięsa mielonego wołowego (może być również mieszane wieprzowo-wołowe)
400 g mozzarelli
1 litr passaty
mała cebulka
1 marchewka
oliwa z oliwek
listki bazylii
sól i pieprz do smaku
ok. 1 szklanka wody
tarty parmezan

*Jeśli arkusze świeżego makaronu lasagne są „grube” dobrze jest je włożyć do wrzącej wody na około 1 minutę. Z kolei suchy makaron lasagne włożyć do wrzącej wody na około 3-4 minuty, by zmiękł.

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej pokrojoną w drobną kosteczkę marchew oraz cebulę przez około 4-5 minut. Następnie dodać mielone mięso i podsmażać do momentu, aż wypuści wodę. Dolać passatę. Dodać sól i pieprz do smaku oraz kilka listków bazylii. Dolać wody i gotować przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos za bardzo zgęstnieje, podlać go wodą.

Generalnie im dłużej sos ragù jest gotowany, tym samym jest on smaczniejszy.

Ser mozzarellę pokroić w plastry.

Przygotować makaron lasagne jeśli wymaga on uprzedniego ugotowania.

Dno prostokątnego naczynia żaroodpornego posmarować sosem ragù, ułożyć dwa arkusze makaronu lasagne, wyłożyć kilka łyżek sosu, rozsmarować, na to położyć kilka plasterków sera mozzarella. Opcjonalnie każdą warstwę lasagne można posypać tartym parmezanem. Na to ułożyć kolejne dwa arkusze makaronu lasagne, na to sos i mozzarellę. Czynność powtarzać do wykończenia składników.

Ostatnią warstwę makaronu lasagne posmarować mniejszą ilością sosu i posypać tartym parmezanem.

Piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut, aż wierzch lasagne zacznie się rumienić.

Smacznego.

 

 


What are your thoughts?