Penne alla norcina

Penne alla norcina

Penne alla norcina to danie typowe dla regionu Umbria. Zgodnie z tradycją makaron ten przygotowuje się z kiełbasą z Norci oraz truflami.

Poniższy przepis jest ciut zmodyfikowany. Danie penne alla norcina jest zdecydowanie warte poświecenia czasu w kuchni. Pasta ta to uczta dla podniebienia.

penne alla norcina

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
320 g makaronu penne
400 g surowej kiełbasy (najlepiej włoskiej)
200 ml śmietany do gotowania
pół szklanki białego wina (opcjonalnie)
50 g orzechów włoskich
cebula (ilość według uznania)
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
tarty parmezan lub grana padano do posypania

Przygotowanie:
Surową kiełbasę obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulkę. Dodać kiełbasę i podsmażyć 5 minut. Opcjonalnie dolać białego wina i poczekać aż wyparuje. Smażyć kolejne 10-15 minut do momentu, aż kiełbasa zacznie się zarumieniać. Dodać posiekane orzechy włoskie i śmietanę, gotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do sosu. Wymieszać. Rozłożyć na talerze i posypać tartym parmezanem.

penne alla norcina

Smacznego.


What are your thoughts?