Panierowane bakłażany z szynką i mozzarellą

Panierowane bakłażany z szynką i mozzarellą

Panierowane bakłażany z szynką i mozzarellą to smaczna przekąska, dobra na każdą okazję.  Zamiast smażenia, panierowane bakłażany z szynką i mozzarellą, można upiec w piekarniku.

"panierowane bakłażany z szynką"

"panierowane bakłażany z szynką"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Koszt: niski

Składniki:
okrągły bakłażan
plasterki szynki
plasterki mozzarelli
jajka
bułka tarta
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:
Bakłażana umyć i pokroić na cienkie plastry, o szerokości ok. 0,5 cm (ilość plastrów powinna być parzysta). Plastry posolić i zostawić na około 10-15 minut, by zmiękły.

Następnie na połowie plastrów bakłażana ułożyć szynkę i ser mozzarella, następnie przykryć drugim plastrem bakłażana.

Jajka roztrzepać, na talerz wysypać bułkę tartą. Przygotowane „sandwiche” z bakłażanów obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni przez około 4-5 minut z każdej strony.

Panierowane bakłażany z szynką i mozzarellą wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar oleju. I gotowe.

"panierowane bakłażany z szynką"

Smacznego.

 


What are your thoughts?