Mozzarella in carozza, czyli smażona mozzarella

Mozzarella in carozza, czyli smażona mozzarella

Mozzarella in carozza to przysmak kuchni włoskiej. Przepis ten pochodzi z regionu Kampania. Jest to mozzarella usmażona pomiędzy dwoma kromkami chleba, obtoczonych w mące i jajku. Najlepiej podawać ją na ciepło.
Mozzarella in carozza to świetny pomysł przystawkę lub na kolację. Świetnie komponuje się z zieloną sałatą.

"mozzarella in carozza"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 2-3 osób
Koszt: niski

Składniki:
200-250 g mozzarelli
8 kromek chleba (najlepiej pancarre, może być też tostowe)
2-3 jajka
mąka
50 ml mleka
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie może być szynka gotowana 4 plasterki
olej do smażenia

Przygotowanie:
Z pieczywa odciąć skórkę. Mozzarellę pokroić w plasterki. Następnie pokrojoną mozzarellę ułożyć na czterech kromkach pieczywa. Opcjonalnie można położyć po plasterku szynki gotowanej. Tak przygotowane kanapki przykryć drugą kromką, by utworzyć tzw. sandwich. Obie kromki przycisnąć do siebie. Można je przekroić po przekątnej na dwa trójkąty lub wzdłuż na prostokąty.

Do miski wbić jajka, dodać mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do drugiej miski wsypać mąkę.

Następnie każdy „sandwich” dokładnie obtoczyć w mące, zwracając uwagę na boki, by były dobrze obtoczone, potem obtoczyć w jajku i smażyć na gorącym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż mozzarella in carozza zacznie się rumienić. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.

Danie to podawać na ciepło, z dodatkiem sałaty.

"mozzarella in carozza"

Smacznego.

 


What are your thoughts?