Rolada z indyka z fetą i suszonymi pomidorami

Rolada z indyka z fetą i suszonymi pomidorami

Rolada z indyka z fetą, cukinią i suszonymi pomidorami to bardzo smaczny przepis na drugie danie dla całej rodziny. Rolada z indyka nie jest trudna w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać, za to pięknie prezentuje się na stole.

"rolada z indyka z fetą"

Trudność: średnie
Czas przygotowania: 60 minut + pieczenie około 80-90 minut
Porcja dla 4-6 osoby
Koszt: średni

Składniki: 
1 kg piersi z indyka
1 średnia cukinia lub 2 małe
100 g suszonych pomidorów w oleju
200 g sera feta
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
250 ml wywaru z warzyw (może być wywar z kostki rosołowej)

Przygotowanie: 
Cukinie umyć i pokroić w kostkę. W niewielkim garnku zagotować wodę, posolić i gotować cukinie przez 3-4 minuty. Odcedzić i przestudzić.

Suszone pomidory odcedzić z oleju i drobno pokroić.

Ser feta pokruszyć i wymieszać z cukinią i suszonymi pomidorami.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pierś z indyka umyć, osuszyć i ubić tłuczkiem, by była cienka i dała się zawinąć. Posolić, następnie na środek wyłożyć farsz z cukinii, suszonych pomidorów i sera feta. Mięso zawinąć i związać za pomocą sznurka wędliniarskiego. Jeszcze raz posypać solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć zawinięte mięso z każdej strony. Następnie dolać wywaru z warzyw i gotować przez 10 minut, co jakiś czas obracając mięso.

Podsmażoną roladę z indyka wraz z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 80-90 minut w temperaturze 160 stopni, co jakiś czas polewając mięso sosem.

Po upieczeniu przestudzić, usunąć sznurek i pokroić w plastry.

Smacznego.

 

 


What are your thoughts?