Mini tarte z warzywami i jogurtem greckim

Mini tarte z warzywami i jogurtem greckim

Mini tarte z warzywami i jogurtem greckim to pomysł na smaczną przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Na mini tarte z warzywami składa się: niezastąpione ciasto francuskie, jogurt grecki oraz warzywa tj. szparagi, groszek zielony i pomidorki koktajlowe.

"mini tarte z warzywami"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut + pieczenie około 20 minut
Porcja: 8 mini tart
Koszt: niski

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (prostokątnego)
8-10 pomidorków koktajlowych
8-10 szparagów
150 g zielonego groszku (może być z puszki)
150 g jogurtu greckiego
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie 1 żółtko

Przygotowanie:
Jeśli używacie świeżych szparagów, to należy je oczyścić i odciąć zdrewniałą część.

Ja zarówno szparagi, jak i groszek użyłam mrożone. Szparagi i groszek ugotować w osolonej wodzie przez około 10 minut (jeśli używacie groszku z puszki – gotowanie pomijacie). Ostudzić. Szparagi pokroić na 3 części.

Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół.

Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić wzdłuż na pół. Następnie podzielić tak, by otrzymać 8 prostokątów (te możecie jeszcze przekroić na pół, tak by otrzymać 16 malutkich tart. Każdy z prostokątów nakłuć widelcem.

W misce wymieszać jogurt grecki wraz z 2 łyżkami tartego parmezanu, 1 łyżką oliwy z oliwek, zieloną pietruszką i doprawić do smaku solą i pieprzem

Każdy prostokąt posmarować na środku kremem z jogurtu, pozostawiając około 0,5 cm marginesu. Na wierzchu ułożyć szparagi, pomidorki i groszek zielony. Opcjonalnie możecie posmarować brzegi mini tart roztrzepanym żółtkiem.

"mini tarte z warzywami"

Mini tarty z warzywami piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut, aż się zarumienią.

Smacznego.


What are your thoughts?