Ciabatta przekładana pomidorami i mozzarellą

Ciabatta przekładana pomidorami i mozzarellą

Ciabatta przekładana pomidorami i mozzarellą to bardzo dobry pomysł na szybką kolację. Idealnie nadaje się jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi.

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: około 10 minut + zapiekanie około 15 minut

Porcja dla 3-4 osób

Koszt: niski

Składniki:

duża ciabatta lub dwie małe (może też być bagietka lub inny rodzaj pieczywa)

200-250 g sera mozzarella

2-3 pomidory

listki bazylii

oliwa z oliwek

sól

opcjonalnie cieniutkie plasterki cebulki

Przygotowanie:

Pomidory umyć, wysuszyć, pokroić w plasterki. Przełożyć do miski i posolić. Cebulkę pokroić na cieniutkie plasterki. Listki bazylii umyć i osuszyć. Ser mozzarella odcedzić i również pokroić w plastry.

Bułkę ciabattę ponacinać co 3 cm.

W każde nacięcie włożyć plastry sera mozzarella, pomidora, cebulkę oraz listki bazylii. Na koniec ciabattę polać oliwą z oliwek.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut do roztopienia mozzarelli.

Ciabatta przekładana pomidorami i serem mozzarella najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego.


What are your thoughts?