Crostata jabłkowo-malinowa

Crostata jabłkowo-malinowa

Crostata z malinami i jabłkami to pyszne i aromatyczne ciasto, łatwe do przygotowania. Bazę stanowi kruche ciasto z dodatkiem mąki migdałowej, natomiast środek to uduszone maliny wraz z jabłkami. Crostata z malinami i jabłkami nadaje się do zrobienia na każdą okazję. Jedyny jej minus jest taki, że znika z talerza szybciej niż się ją robi.

"crostata z malinami"

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: ponad 30 minut + pieczenie około 25-30 minut

Porcja: forma o wymiarach 20×30 cm

Koszt: niski

Składniki na kruche ciasto:

270 g mąki

30 g mąki migdałowej

140 g masła

1 jajko

100 g cukru pudru

2 łyżki mleka

szczypta soli

tarta skórka z jednej pomarańczy

Składniki na wypełnienie:

3 jabłka

100 g malin

80 g brązowego cukru

sok z jednej cytryny

Dodatkowo: cukier puder do dekoracji oraz świeże maliny

Przygotowanie wypełnienia:

Jabłka umyć, obrać ze skóry, wydrążyć środki i pokroić w kostkę. Następnie dusić je wraz z malinami, sokiem z cytryny i brązowym cukrem przez około 20 minut. Jeśli zajedzie taka potrzeba, dolać odrobinę wody. Ostudzić.

Przygotowanie kruchego ciasta:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (2/3 i 1/3). Obie części ciasta rozwałkować (pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Większą częścią ciasta wyłożyć formę (zachowując dolny arkusz papieru do pieczenia); ciasto nakłuć widelcem. Na to wyłożyć przygotowane wypełnienie malinowo-jabłkowe. Crostatę przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i skleić boki. Wierzch również nakłuć widelcem.

Ciasto piec w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35-40 minut. Po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi malinami.

Smacznego.


What are your thoughts?