Lasagne z warzywami i sosem beszamelowym

Lasagne z warzywami i sosem beszamelowym

Lasagne z warzywami i sosem beszamelowym to alternatywa dla tradycyjnej lasagne z mięsnym sosem ragù. To danie jest odrobinę bardziej pracochłonne, niż inne moje przepisy. Jednak czasem można poświęcić trochę więcej czasu na zrobienie czegoś dobrego i innego. Danie to będzie w sam raz na niedzielny obiad. Ponadto jest bez mięsa, w związku z tym również wegetarianie mogą skorzystać z tego przepisu.

"lasagne z warzywami"

Trudność: średnie

Czas przygotowania: około 60 minut + pieczenie około 30 minut.

Porcja: forma o wymiarach około 20 x 30 cm

Koszt: niski

Składniki:

250 g makaronu lasagne (ja użyłam świeżego makaronu)

4 marchewki średniej wielkości

1 duża cukinia

150 g mrożonego szpinaku

300 g fasolki szparagowej zielonej

kawałek pora (według uznania)

1-2 łodygi selera naciowego

100 g tartego parmezanu lub grana padano

oliwa z oliwek

sól do smaku

Składniki na sos beszamelowy:

500 ml letniego mleka

50 g masła

50 g mąki

gałka muszkatołowa

pieprz do smaku

Uwaga: do sosu beszamelowego nie dodaję soli, ponieważ dodałam do warzyw, ale jeśli ktoś lubi słone potrawy, to jak najbardziej można dodać sól.

Przygotowanie warzyw:

Na patelni podsmażyć drobno pokrojony por i seler naciowy. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew, fasolkę szparagową oraz cukinię. Dodać także mrożony szpinak. Doprawić do smaku solą, dolać trochę wody i dusić przez około 20 minut (dolewać wody, jeśli to konieczne).

Przygotowanie sosu beszamelowego:

Mleko podgrzać. W garnuszku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Wymieszać. Następnie powoli dolewać podgrzane mleko, cały czas mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy należy cały czas mieszać (by nie potworzyły się grudki) do momentu, aż zgęstnieje.

Jeśli nie posiadacie świeżego makaronu lasagne, tylko suchy, należy go włożyć do wrzątku i gotować 1-2 minuty, by zmiękł.

Przygotowanie lasagne z warzywami:

Formę do lasagne wysmarować masłem i położyć pierwszą warstwę makaronu; posmarować sosem beszamelowym, wyłożyć kilka łyżek warzyw i posypać tartym parmezanem. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.

Ostatnią warstwę lasagne również posypać tartym parmezanem i na wierzchu rozłożyć po odrobinie masła.

Lasagne z warzywami piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 30 minut.

"lasagne z warzywami"

Smacznego.


What are your thoughts?