Pieczony omlet z cukinią na cieście francuskim

Pieczony omlet z cukinią na cieście francuskim

Przedstawiam Wam banalnie prosty przepis na omlet inaczej, czyli pieczony omlet z cukinią na cieście francuskim. Przygotowuje się go bardzo szybko. Świetnie nadaje się na kolację w gronie przyjaciół.

Pieczony omlet z cukinią na cieście francuskim przygotujecie w mniej niż 30 minut. Osobiście uwielbiam różnego rodzaju zapiekanki na cieście czy to francuskim czy kruchym.

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie około 40-45 minut

Porcja: okrągła forma do pieczenia z dziurą o średnicy około 28-30 cm

Koszt: niski

Składniki:

3 średnie cukinie

1 por

1 opakowanie ciasta francuskiego (okrągłego)

3 jajka

250 g sera ricotta

50-70 g tartego parmezanu

1 łyżeczka kurkumy

oliwa z oliwek

sól do smaku

Przygotowanie:

Warzywa umyć i pokroić w plasterki, następnie podsmażyć na oliwie z oliwek aż zmiękną. Ostudzić.

Ciasto francuskiego rozłożyć, przyłożyć do niego okrągłą formę z dziurą i wyciąć jej kształt. Ciastem francuskim wyłożyć wysmarowaną masłem i posypaną mąką formę.

pieczony omlet z cukinią

W misce roztrzepać jajka, dodać ser ricotta , tarty parmezan, podsmażone na patelni warzywa, kurkumę oraz doprawić do smaku solą. Przełożyć do formy.

Pieczony omlet z cukinią na cieście francuskim zapiekać w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 40-45 minut.

Po upieczeniu przestudzić i zajadać ze smakiem.

pieczony omlet z cukinią

Smacznego.


What are your thoughts?