Letnia sałatka orkiszowa z pomidorkami

Letnia sałatka orkiszowa z pomidorkami

Letnia sałatka orkiszowa z pomidorkami, figami i orzechami to danie, które świetnie będzie się nadawało na nadchodzące upalne dni. Czy to na grilla, czy jako lekki lunch do pracy. Dodatkowo, jeśli zrobicie jej więcej, będzie w sam raz na drugi dzień, tak byście mogli odpocząć od gotowania i cieszyć się latem.

Tylko jedna rada, jak planujecie zrobić więcej tej sałatki, to podzielcie ją na dwa i do części „na jutro” nie dodawajcie fig, bo stracą one na smaku.

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + około 15 minut gotowanie ziarna orkiszu

Porcja dla 4 osób

Koszt: niski

Składniki:

300-320 g ziarna orkiszu

3-4 świeże figi

100 g pomidorków koktajlowych

50 g świeżego szpinaku

50 g marchwi

50 g obranych orzechów włoskich

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziarno orkisz ugotować w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu; odcedzić i przestudzić. Przełożyć do dużej miski.

Wszystkie warzywa umyć. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, a marchew w słupki. Figi obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Orzechy drobno pokroić. Wszystkie składniki wraz ze szpinakiem dodać do ugotowanego orkiszu. Dodać oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku.

Opcjonalnie dla smakoszy: letnia sałatka orkiszowa z pomidorkami świetnie komponuje się z glassą balsamiczną.

Letnia sałatka orkiszowa

Smacznego.


What are your thoughts?