Podwójny sandwich z szynką i rukolą

Podwójny sandwich z szynką i rukolą

Podwójny sandwich z szynką i rukolą to kanapka, która świetnie będzie się nadawała jako przekąska na każdą imprezę.

Podwójny sandwich z szynką i rukolą bardzo szybko się przygotowuje, wszystkie składniki świetnie razem się komponują. Zamiast rukoli możecie włożyć sałatę, a jeśli chodzi o wędlinę możecie eksperymentować, albo w ogóle ją pominąć i zrobić sandwiche wegetariańskie.

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie około 5 minut

Porcja dla 4 osób

Koszt: niski

Składniki:

12 kromek pieczywa tostowego (może być wielozbożowe lub pszenne)

2-3 pomidory

8 plastrów szynki gotowanej lub wędzonej

8 plastrów sera edamer lub innego sera żółtego

rukola (ilość w zależności od Waszego gustu)

majonez

Przygotowanie:

Pieczywo tostowe podpiec przez kilka minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Na desce do krojenia rozłożyć cztery kromki i rozsmarować na nich majonez.

Na to położyć umytą wcześniej i osuszoną rukolę, plasterki pomidora, plaster żółtego sera i szynki. Następnie przykryć drugą kromką pieczywa, posmarować ją majonezem i jeszcze raz położyć po kolei wszystkie składniki. Na koniec ponownie położyć kromkę pieczywa tostowego.

Podwójny sandwich z szynką i rukolą przekroić po przekątnej na pół i zajadać ze smakiem.

Podwójny sandwich z szynką i rukolą

Smacznego.


What are your thoughts?