Sbrisolona z serem ricotta i migdałami

Sbrisolona z serem ricotta i migdałami

Sbrisolona z serem ricotta i migdałami to szybka tarta, oczywiście na kruchym cieście. Różnica jest taka, że ciasta nie rozwałkowujemy, tylko kruszymy (ja starłam na grubej tarce), tworząc tzw. briciole, czyli okruchy. Do tego dodajemy „nadzienie” z sera ricotta z dodatkiem serów pecorino i parmezanu, a na wierzch posypujemy migdałami.

sbrisolona z serem ricotta i migdałami

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 45-50 minut

Porcja: kwadratowa forma o wymiarach 22 cm x 22 cm

Koszt: niski

Składniki na kruche ciasto:

300 g mąki pszennej

50 g mąki kukurydzianej

200 g zimnego masła

1 jajko

sól i pieprz

Składniki na farsz:

250 g sera ricotta

40 g startego sera pecorino

40 g startego sera parmezanu

migdały (może być więcej, może być mniej, zależy od Waszej woli)

pieprz do smaku

Przygotowanie kruchego ciasta:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki (ja moje ciasto zagniotłam wieczorem i włożyłam na całą noc do lodówki, by rano mieć mniej do zrobienia).

Przygotowanie farszu:

W misce wymieszać ser ricotta wraz z tartym serem pecorino i parmezanem. Doprawić do smaku pieprzem.

Formę do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i jedną z nich zetrzeć na grubej tarce na dno formy. Następnie wyłożyć farsz z ricotty, na to zetrzeć drugą część ciasta.

Na wierzchu rozsypać migdały.

Piec w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 45-50 minut.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić w kwadraty. Możenie pokroić też na małe kwadraciki, wtedy otrzymacie fajną „zagryzkę”.

Smacznego.


What are your thoughts?