Mini pizze z bakłażanów z mozzarellą
21 grudnia, 2017

Mini pizze z bakłażanów to szybka i zdrowa przekąska o każdej porze dnia, a także świetny pomysł na przystawkę. Te smaczne mini pizze z bakłażanów przyrządza się bardzo prosto. Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 minut Porcja dla 2 osób Koszt: … Continue reading

Watch
Pizza z chleba z szynką i serem
10 października, 2017

Pizza z chleba z szynką i serem to przepis przede wszystkim dla tych, co nie lubią wyrzucać jedzenia. Pizza z chleba to pomysł na wykorzystanie starego pieczywa, ale nie tylko. Można do niej dodać praktycznie wszystko, co zalega w lodówce. U … Continue reading

Watch
Focaccia z rozmarynem
17 listopada, 2016

Focaccia z rozmarynem to pyszna włoska przekąska. We Włoszech focaccia jest dostępna niemalże na każdym kroku. Zajadają się nią wszyscy. Może zastąpić chleb, ponieważ z plasterkiem prosciutto, sera i listkiem sałaty, smakuje wyśmienicie. Trudność: średnie Czas przygotowania: 30 minut + … Continue reading

Watch
Pizza z mięsa mielonego
6 listopada, 2016

Pizza z mięsa mielonego to świetny pomysł na drugie danie lub kolację. Jej spód stanowi mieszanina mielonego mięsa wołowego i wieprzowego. Wierzch pokrywają pomidory, ser mozzarella oraz kapary. Trudność: łatwe Czas przygotowania: około 15 minut + pieczenie około 25 minut … Continue reading

Watch
Rustykalna tarta ze szpinakiem
5 września, 2016

Rustykalna tarta ze szpinakiem, we Włoszech znana jako scarpazzone emiliano di spinaci lub erbazzone, jest typowa dla Regionu Emilia-Romania. Na jej przygotowanie nie potrzeba wiele czasu. Składa się z tzw. pasta matta, czyli ciasta zrobionego na bazie mąki z dodatkiem … Continue reading

Watch
Piadine ze szpinakiem i ricottą
27 maja, 2016

Piadine ze szpinakiem i ricottą to okrągłe „pierożki”, wypełnione farszem ze szpinaku i ricotty. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie nadają się na imprezy, jako przystawka do kolacji, czy też do pogryzania podczas letniego grillowania. … Continue reading

Watch
Rolada caprese, wł. rotolo caprese
25 kwietnia, 2016

Rolada caprese, wł. rotolo caprese, to połączenie składników włoskiej sałatki caprese z ciastem na pizze. Nazwa caprese pochodzi od nazwy wyspy Capri (Region Kampania). W skład sałatki wchodzą pomidory, mozzarella, bazylia. Tym razem moja propozycja to nie tradycyjna sałatka caprese, lecz … Continue reading

Watch
Torta al testo prosto z Umbrii
5 kwietnia, 2016

Torta al testo jest typowa dla regionu Umbria. Jest to niewyrośnięta pizza. Niektórzy mówią, że jest ona „siostrą” focacci. Można ją też porównać do piadiny, z tym że torta jest grubsza. W Umbrii jest traktowana jako alternatywa pieczywa. Niedaleko Perugii … Continue reading

Watch
Calzone z szynką i ricottą
4 kwietnia, 2016

Calzone to zamknięta w półksiężyc pizza, z różnorakim nadzieniem w środku. Poniżej proponuję Wam uproszczoną wersję tego dania, bez potrzeby wyrabiania ciasta na pizzę. Nasze calzone z szynką i ricottą zrobimy z gotowego ciasta francuskiego. Trudność: łatwe Czas przygotowania: 15 … Continue reading

Watch
Focaccia pugliese
19 marca, 2016

Focaccia pugliese to moja i mojego starszego syna ulubiona przekąska. Focaccia pugliese pochodzi z regionu Apulia, i stamtąd jest najpyszniejsza. Jej inna nazwa to focaccia barese (pochodzi od miasta Bari). Pokrojona na małe kawałki może być przystawką, a na pokrojona … Continue reading

Watch