Gruszki z serem pecorino i miodem
19 marca, 2017

Gruszki z serem pecorino i miodem to bardzo smaczna i prosta przystawka. Propozycja ta może też być pomysłem na zdrową przekąskę w ciągu dnia. Trudność: łatwe Czas przygotowania: 15 minut Porcja dla 2 osób Koszt: niski Składniki: 2 gruszki 3 … Continue reading

Watch
Crostini z gorgonzolą
13 marca, 2017

Crostini z gorgonzolą to świetny i bardzo prosty pomysł na super przystawkę. Nazywając po naszemu, to są to po prostu grzanki. Ale za to jakie dobre:-) Crostini z grognozolą przygotowuje się ekspresowo. Potrzebne są tylko trzy składniki i gotowe. Trudność: … Continue reading

Watch
Clafoutis z pomidorkami i rukolą
26 stycznia, 2017

Clafoutis z pomidorkami i rukolą to danie pochodzące z kuchni francuskiej, ale we Włoszech też jadane. Można rzec, że clafoutis to taka pieczona frittata:-) Clafoutis z pomidorkami i rukolą świetnie się sprawdzi jako przystawka podczas kolacji z przyjaciółmi, ale nie … Continue reading

Watch
Tarta cebulowa
13 listopada, 2016

Tarta cebulowa to danie świetnie nadające się na przystawkę, lub na drugie danie – jako akompaniament do mięsa. Osobiście nie jestem fanką cebuli, ale tarta cebulowa to jedna z lepszych, jaką jadłam. Cebula, po podsmażeniu, traci swój ostry smak i … Continue reading

Watch
Palmiery z parmezanem
9 listopada, 2016

Palmiery z parmezanem to banalnie prosta do przygotowania przekąska. Dosłownie z kilku składników powstają smaczne, wytrawne ciasteczka do pogryzania w ciągu dnia, czy też podczas aperitivo w gronie znajomych. Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 20 minut … Continue reading

Watch
Ciasto z gorgonzolą, orzechami i rodzynkami
25 października, 2016

Ciasto z gorgonzolą, orzechami włoskimi i rodzynkami to niebywałe połączenie smaków: pikantnego w smaku sera gorgonzola oraz słodkich rodzynek i chrupiących orzechów włoskich. Ciasto z gorgonzolą przygotowuje się bardzo szybko, podobnie jak muffiny, i jest naprawdę pyszne. Na drugi dzień, … Continue reading

Watch
Piadina z salami i serem brie
20 października, 2016

Piadina z salami i brie to super pomysł na szybką i smaczną przystawkę. To również świetna przekąska w ciągu dnia, jeśli złapie Was nagle głód. Trudność: łatwe Czas przygotowania: mniej niż 30 minut Porcja dla 2-4 osób Koszt: średni Składniki:* … Continue reading

Watch
Zapiekany ryż z zielonym groszkiem
12 października, 2016

Zapiekany ryż z zielonym groszkiem, czyli tzw. sformato di riso to proste i smaczne danie. W związku z tym, że w kuchni włoskiej praktycznie nic się nie marnuje, dzięki temu daniu możemy wykorzystać m.in. risotto, które zostało nam z obiadu … Continue reading

Watch
Mini bruschette z szynką parmeńską
21 września, 2016

Super szybkie w przygotowaniu mini bruschette z szynką parmeńską, serem pecorino i pomidorkami. Chrupiące i bardzo smaczne mini bruschette z szynką parmeńską są idealne jako przystawka do kolacji z przyjaciółmi, a także jako akompaniament do aperitivo. A jeśli nie macie … Continue reading

Watch
Strucla z kiełbasą i ricottą
6 września, 2016

Strucla z kiełbasą i ricottą to szybkie do zrobienia danie, idealne na drugie danie obiadowe lub kolację. Strucla z kiełbasą i ricottą to ragù przyrządzone z surowej kiełbasy, z dodatkiem ricotty i pomidora, zawinięte w ciasto francuskie.   Trudność: łatwe … Continue reading

Watch